Novopazarske ulice dobijaju nova imena

Gradsko veće Novog Pazara usvojilo je predlog odluke o davanju naziva pojedinim ulicama. Na predlog nadležne gradske Komisije, ulice koje nisu imale naziv dobiće svoja imena, a neka postojeća imena biće promenjena.
U prvom navratu, tridesetak ulica u Novom Pazaru dobilo je novo ime. Među nima npr. dosadašnja ulica Dr Ejupa Mušovića dobija naziv Dubrovačka ulica. Nastavak Dubrovačke ulice (od Jusuf potoka), koji se proteže do Dojevića, dobija naziv Evlije Čelebije. Na zahtev stanovnika Mitrovačke ulice, ona je preimenovana u ulicu Safeta Isovića. Novi Pazar dobio je i ulice Ismeta Rebronje, Ćamila Sijarića i Ismeta Đulovića. Predsjednik gradske Komisije za imenovanje naziva ulica, Mirsad Jusufović rekao je da su oni analizirajući sastav imena ulica u Novom Pazaru došli do podatka da masa ulica nema ime. Jusufović ističe i da postoji nasleđe 50-60 godina vladavine socijalizma i Miloševićevog perioda i da se ono oseća u, procentualno gledano, 38,7% naziva ulica. Geografski pojmovi čine nekih 31% naziva ulica. Ličnosti iz srpske istorije 8,9%, a iz bošnjačke istorije postoji svega 1,8% naziva ulica.
„Na nama je da to promenimo. Naravno, ne nikako na štetu srpskog naroda, ali bošnjački narod ima svoju istoriju i svoje kolektivno pamćenje. Ova komisija zaista će da se potrudi da ispravi sve to što je zanemarivano i zapostavljano u prethodnom periodu“, rekao ja Jusufović za RTV.
Gradsko veće Novog Pazara na današnjoj sednici usvojilo je i odluku o mreži dečijih vrtića i osnovnih škola na teritoriji Novog Pazara. Ovom odlukom mreža dečijih vrtića ostaje ista, dok se mrežom osnovnih škola izdvaja odeljenje „Mur“ u istoimenom naselju, čime se osamostaljuje od matične škole „Jošanica“ Lukare i postaje samostalna škola.

Izvor: www.rtvnp.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.