Delegacija Izvršnog odbora BNV u posjeti Sarajevu

Visoka delegacija Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predvođena predsjednikom Izvršnog odbora Esadom Džudževićem, boravila je, u ponedjeljak 28. marta, u Sarajevu i tom prilikom razgovarala sa predstavnicima relevantnim bosansko-hercegovačkim institucijama na temu unaprjeđenja saradnje na planu ostvarenja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

Tokom razgovora u Ministarstvu prosvjete razmotrene su mogućnosti interuniverzitetske saradnje između Novog Pazara i Sarajeva, a u cilju implementacije Modela obrazovanja sandžačkih Bošnjaka na bosanskom jeziku u Republici Srbiji. U vezi sa tim zaključeno je da konkretan dogovor treba da podrazumjeva potpisivanje potrebnih protokola, te održavanje seminara u Sandžaku, kojim bi Bošnjaci u Srbiji mogli ostvariti pravo na kompletno obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku, u skladu sa zakonom.

„Naš cilj je da sandžački Bošnjaci ostvare pravo na obrazovanje na svom maternjem bosanskom jeziku u punom kapacitetu, dakle kroz model kompletne nastave, i u varijantama koje naš Model obrazovanja predviđa, u skladu sa zakonskom regulativom i međunarodnim standardima. U tom smislu, neophodna nam je pomoć i relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini i ova naša posjeta Ministarstvu prosvjete je nastavak saradnje koju smo, u tom cilju, započeli još prošle godine“, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević.

U nastavku zvanične posjete Sarajevu, predstavnici Izvršnog odbora BNV razgovarali su sa predsjednikom Kulturne zajednice Bošnjaka „Preporod“ prof. dr. Senadinom Lavićem, predsjednikom Udruženja Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka Ramizom Drekovićem i njegovim saradnicima, kao i predsjednikom Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca prof. Dr. Nedžadom Mulabegovićem i njegovim saradnicima.

U razgovoru sa predsjednikom Kulturne zajednice Bošnjaka „Preporod“ istaknuta je neophodnost saradnje na planu izrade nastavnih planova i programa za obrazovanje sandžačkih Bošnjaka u Srbiji na bosanskom jeziku, kao i zajednički projekti u oblasti izdavačke djelatnosti. Predsjednik „Preporoda“ prof. dr. Senadin Lavić istakao je da će Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ poduprijeti projekte Bošnjačkog nacionalnog vijeća i učestvovati u njima, te da će saradnja dvije institucije biti intenzivirana u narednom periodu. U tom cilju dogovoreno je formiranje dva tima koji će raditi na planu obrazovanja i izdavačke djelatnosti, te izrade plana zajedničkog nastupa i saradnje u drugim oblastima djelovanja i rada na planu kulture.

Podršku projektima Bošnjačkog nacionalnog vijeća pružio je i predsjednik Udruženja Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka Ramiz Dreković i njegovi saradnici, koji su, tokom razgovora sa predstavnicima BNV istakli da je ovo udruženje otvoreno za svaki oblik saradnje koji ima za cilj unaprjeđenje položaja Bošnjaka u Sandžaku i poboljšanja njihovog života.

Predsjednik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca prof. dr. Nedžad Mulabegović istakao je tokom razgovora sa delegacijom BNV da će ova organizacija svojim kapacitetima učestvovati u realizaciji aktivnosti BNV. U tom smislu u Sarajevu će, u zajedničkoj organizaciji BNV i Vijeća kongresa, uskoro biti održana promocija Monografije „Sandžački Bošnjaci“ i knjige „Sandžak multietnička regija“, a plan saradnje će biti konkretizovan i održavanjem stručnih simpozijuma, okruglih stolova i predavanja koje će zajednički realizovati BNV i ovo vijeće.

Izvor: Sandžačke novine

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.