Dopredsjednik BNV Esad Džudžo sa autorskim timom CBS-a

TUTIN – Dopredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo, zadužen za koordinaciju procesom implementacije nastave na bosanskome jeziku, održao je danas u Tutinu sastanak saautorskim timovima Centra za bošnjačke studije (CBS), koji rade na pisanju tekstova Čitanki iz bošnjačke historije i kulture za treći i sedmi razred osnovne škole i treći razred gimnazija i srednjih stručnih škola.

Na sastanku je, kako je saopćio CBS, dogovoreno da se radne verzije rukopisa ovih čitanki urade do polovine marta, kada će se u proces izrade uključiti eminentni bošnjački stručnjaci iz ovih oblasti iz kruga nacionalnih institucija u Bosni i Hercegovini, prije svega BZK “Preporod” i Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva kao i Univertiteta u Tuzli, čiji je rektor prof. dr. Enver Halilović nedavno boravio u Sandžaku.

Tom prilikom rektor Halilović se u Novom Pazaru susreo sa predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejmanom Ugljaninom, gdje je između ostalog, razgovarano i o unapređenju nastave na bosanskome jeziku u Sandžaku.

“Očekuje se da će na vrijeme biti obezbijeđena neophodna finansijske sredstva, od strane domaćih i inostranih donatora, neophodna za izdavanje ovih čitanki, kako bi one bile besplatno podijeljene učenicima, nastavnicima i stručnim saradnicima u obrazovno-odgovojnim ustanovama u Sandžaku”, navodi se u saopćenju CBS-a.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.