Džudžević: Bošnjacima se osporava pravo identitet, historiju i kulturu

Reakcija na postavljanje table Aćifu Hadžiahmetoviću pokazuje da se Bošnjacima još osporava pravo na njihov identitet, historiju i kulturu, kaže Esad Džudžević.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća je taj potez nazvao “histerijom”.

“Mi smo očekivali reakciju, ali ne ovakvu histeriju. Ona pokazuje da je bila ispravna procjena iz Bošnjačke rezolucije od 1. marta ove godine da se u ovoj državi Bošnjacima još osporava pravo na njihov identitet, historiju i kulturu”, rekao je Džudžević.

On je istakao da bi donošenjem odluke o skidanju spomen-table Aćifu Hadžiahmetoviću država na sebe preuzela odgovornost za sve što bi moglo da se dogodi poslije toga.

Džudžević je dodao da će Bošnjačko nacionalno vijeće i u tom slučaju nastaviti sa postavljanjem dvadesetak spomen-tabli na kućama i objektima u kojima su živele ličnosti koje, kako je rekao “predstavljaju hiljadugodišnju historiju Bošnjaka”.

“Tu historiju u 21. vijeku neće pisati ni Aleksandar Vučić, ni Ivica Dačić, niti bilo ko iz SANU. Svoju historiju će pisati Bošnjaci i oni će uspostaviti onaj sistem vrijednosti za koji smatraju da je za njih relevantan i važan”, poručio je Džudžević.

On je istakao da je BNV u tom kontekstu pokrenulo sudski postupak za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića, kako bi se presudom utvrdila istina o nekim, kako je rekao, kontroverznim periodima njegovog života.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.