Džudžević: Uvođenje bosanskog jezika otvara oko 200 radnih mjesta

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžević izjavio je danas da će uvođenje nastave na bosanskom jeziku omogućiti zapošljavanje još oko 200 nastavnika i profesora.

On je agenciji Beta rekao da će i pored organizacionih problema u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju biti formirano 200 odjeljenja učenika koji će nastavu pohađati na bosanskom jeziku.

“Najveće probleme školama predstavlja nedostatak prostora. Vijeće se trudi da uz pomoć stranih donatora povećamo broj učionica u najopterećenijim školama. Ostale probleme ćemo rješavati u hodu, kako se budu javljali”, rekao je Džudžević.

On je pojasnio da se reorganizacija odjeljenja priprema na osnovu rezultata prvog kruga ankete sprovedene među 6.000 roditelja učenika prvog i petog razreda osnovnih i prve godine srednjih škola.

“Rezultati ankete prate nacionalnu strukturu u ovim opštinama. Tako se oko 4.800 roditelja izjasnilo da im deca pohađaju nastavu na bosanskom, a ostali na srpskom. Pet škola u Prijepolju su opstruirale anketiranje, ali očekujem da se taj proces završi u drugom krugu izjašnjavanja roditelja, odnosno do početka školske godine”, rekao je Džudžević.

Prema njegovim riječima, mnogi nastavnici srpske nacionalnosti su izrazili želju da drže nastavu na bosanskom, kako bi ostvarili punu normu časova.

“Tako će svi zadržati posao, a u isto vrijeme biće zaposleno još najmanje 200 novih nastavnika”, naglasio je Džudžević.

“Nastavni planovi i programi za prvi i peti razred osnovne škole, kao i prvi razred srednje škole su odobreni prošle godine. Trenutni problem su nastavni planovi za drugi i šesti osnovnih, i drugi razred srednjih škola. U toku su debate sa Nacionalnim prosvjetnim sajvetom i Zavodom za udžbenike”, rekao je Džudžević.

On je naglasio i da je većina od 19 predloženih udžbenika dobilo odobrenje Ministarstva prosvjete.

“Do 2. septembra školama će biti dostupno skoro 90 odsto potrebnih udžbenika, ali će još sedam udžbenika kojih nema na tržistu u Srbiji morati da bude uvezeno iz BiH”, rekao je Džudžević.

(radiostoplus.com)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.