Džudžević: Značajna poseta ministra Markovića Sandžaku

Predstavnik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević ocenio je danas da poseta ministra za ljudska i manjinska prava, državnu u pravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića može da “znači preokret” u dešavanjima u Sandžaku.

Džudžević, koji je bio i predstavnik Bošnjačke liste na prošlogodišnjim izborima za BNV, rekao je, međutim, da postoje tri preduslova za stvaranje pozitivnog ambijenta u Sandžaku.

On je novinarima, nakon sastanka sa Markovićem u Novom Pazaru, rekao da su ta tri uslova bitna za stvaranje unutarbošnjačkog konsenzusa i za partnerski odnos Bošnjaka sa državom.

Pre svega to je “potpuno rasvetljavanje” i kažnjavanje odgovornih za ratne zločine nad Bošnjacima u Sandžaku, rekao je Džudžević i dodao da bi to “smanjilo manipulacije oko teme koja je vrlo bolna za Bošnjake”.

Drugi preduslov je da Vlada Srbije nastavi da ostvaruju nacionalna prava Bošnjaka u skladu sa međunarodnim standardima, a treći da se reši nedovoljno učešće Bošnjaka u javnom životu i javnim službama u Srbiji.

Džudžević je dodao da poslednji preduslov podrazumeva stavljanje van snage Uredbe o upravnim okruzima iz 1990. godine.

Prema njegovim rečima, ostvarivanjem tih preduslova stvorila bi se pozitivna atmosfera za održavanje novih izbora za BNV i rešavanje drugih problema u Sandžaku.

Džudžević je dodao da je odgovornost za to na akterima unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa, ali i na državnim zvaničnicima.

Ministar Marković je ocenio da je vrlo važno da se nađe “konstruktivna energija i da se smanje tenzije koje ne mogu ništa dobro da proizvedu”.

Prema njegovim rečima, potrebno je da svi učesnici u javnom životu nađu mesto i teme koje ih zbližavaju.

Ministar je kazao da treba uraditi sve da ljudi žive bolje.

“U tome nam je potrebno malo manje emocija, a više racionalnog pristupa”, rekao je Marković.

Ministar je danas već razgovarao sa predstavnicima opštine Novi Pazar, kao i sa predstavnicima Bošnjačkog preporoda, liste koja je takođe učestvovala na izborima za BNV u junu 2010. godine.

Nakon tih izbora, Bošnjačka kulturna zajednica, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić formirala je BNV uz podršku dva većnika sa liste Bošnjački preporod, ali to nisu priznale ni druge dve učesnice izbora, ni nadležni državni organi.

Novi izbori za BNV zakazani su za 17. april, ali se za sada niko nije prijavio za učešće.

Izvor: Radio Sto plus

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.