El-Merhum: Džengis Redžepagić (1954-2011)

Sa velikom žalošću obavještavamo javnost da je, dana 29. 04. 2011. godine, u 57-oj godini života, preselio na Ahiret, istaknuti sandžački slikar Džengis Redžepagić, šef Resora za kulturu Bošnjačkog nacionalnog vijeća i docent na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. 

Rahmetli Džengis Redžepagić rođen je 1954. godine u Novom Pazaru. Završio je Fakultet primjenjenih umjetnosti u Bogradu, odsjek slikarstvo. Dugo godina radio je kao kustos i urednik likovnog programa Galerije i umjetničke kolonije “Sopoćanska viđenja” u Novom Pazaru. Osnivač je kultne likovne kolonije “Sandžak inspiracija umjetnika”. Bio je inicijator, osnivač i prvi predsjednik Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika (SULU). Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Srbije i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri priredio je više od 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učestvovao na preko 100 kolektivnih izložbi širom svijeta. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Od 2007. godine radio je kao profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, na Departmanu za umjetnost.

Rahmetli Džengis Redžepagić dao je ogroman doprinos afirmaciji cjelokupne kulturne baštine i identiteta sandžačkih Bošnjaka. Svojim radom u Bošnjačkom nacionalnom vijeću rahmetli Džengis Redžepagić obilježio je proces početka ostvarivanja nacionalnog konsenzusa sandžačkih Bošnjaka.

Smrću Džengisa Redžepagića sandžački Bošnjaci u Republici Srbiji izgubili su jednog od najiskrenijih i najupornijih boraca za ostvarivanje bošnjačkih nacionalnih prava.

Molimo Allaha dž.š. da našem Džengisu podari dženet, a porodici, njegovim prijateljima i saradnicima sabur.

(Saopštenje Bošnjačkog nacionalnog Vijeća)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.