Godina bošnjačkog kulturnog nasljeđa u Srbiji

Bošnjačko nacionalno vijeće je donijelo odluku o proglašenju 2012. godine “Godinom bošnjačkog kulturnog nasljeđa u Srbiji”.

Razlog za odabir ove godine je činjenica da se 2012. godine okončava stogodišnji period tokom kojeg je kulturno nasljeđe koje baštine sandžački Bošnjaci sistematski uništavano, prepušteno zaboravu ili otuđivano od onih kojima ne pripada.

“Da bi, po prvi put, pokušali da sami sistemski institucionalizovano zaštitimo svoju kulturu, koja je bit bošnjačkog identiteta, osnovan je Zavod za kulturu sandžačkih Bošnjaka, što je početni korak u obilježavanju godine bošnjačkog kulturnog nasljeđa u Srbiji. U okviru ovog projekta BNV-a i Zavoda za kulturu, održaće se niz manifestacija koje će obilježiti različite fragmente materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa Bošnjaka u Srbiji. One će uključiti tribine, predavanja, radionice, članke, publikacije i filmove koji će se baviti našom kulturnom posebnošću”, kaže se u saopštenju BNV-a.

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću kao konkretne projekte, koji su započeti u okviru obilježavanja ove godine, navode obnovu Novopazarske tvrđave i Prijepoljske musale, kao dva reprezentativna bošnjačka spomenika kulture. Pored toga zaokružiće se sa projektom evidentiranja liste svih kulturnih dobara i spomenika kulture Bošnjaka u Sandžaku i bližim upoznavanjem javnosti sa tim nasljeđem.

Bošnjačko nacionalno vijeće uzelo je aktivnu ulogu u kreiranju liste nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije, po standardima UNESCO-a, pri čemu će bošnjačke običaje, usmenu tradiciju, epiku, muziku, zanate i dr. zaštititi od svojatanja većinskog naroda u Srbiji.

Centralni događaj “Godišnjice bošnjačkog kulturnog nasljeđa u Srbiji” biće naučni simpozijum na kome će učešće uzeti stručnjaci iz Sandžaka, BiH i Turske, a na temu zaštite i unaprjeđenja bošnjačkog kulturnog nasljeđa u Srbiji.

Izvršni odbor BNV će utvrditi zaštitni znak i kalendar aktivnosti.

Izvor: bnv.org.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.