Nova škola omogućiće obnovu sjeničke gradske tvrđave

Od sedamnaestog stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata, kada je porušena da bi na njenom mjestu bila izgrađena škola, Sjenica je imala staru Gradsku tvrđavu na „vrhu čaršije“.

Njenog izgleda sjećaju se samo najstariji Sjeničani, dok predstavu o ovom značajnom kučlturno-histrorijskom spomeniku, ostali stiču samo na osnovu priča i retkih starih fotografija. Odluka opštinskog vijeća o izboru lokacije za novi školski objekat u blizini Sportskog centra stvara mogućnost i daje realniju šansu realizaciji inicijative o obnovi stare Gradske tvrđave. Ovakvu inicijativu, na osnovu razgovora sa predstavnicima Turske razvojne agencije TIKA, koji su zainteresovani da finansiraju takav projekat, pokrenulo je Bošnjačko nacionalno vijeće.

Prema ocjeni šefa resora za informisanje i kulturu u BNV, Muhedina Fijuljanina, koji u lokalnoj vlasti Sjenice obavlja funkciju pomoćnika predsjednika opštine za kulturu, izgradnja nove školske zgrade od višestrukog je značaja kako u kulturnom tako i u obrazovnom smislu.

„Zadovoljavamo potrebu za obrazovnim prostorom, savremenom školskom zgradom; s druge strane dajemo smisao jednom velelepnom Sportskom centru sa kojim raspolaže naša opština, a sa treće strane dajemo prostor za realizaciju našeg projekta o obnovi Sjeničke tvrđave“, izjavio je Fijuljanin.

Izvor: danas.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.