Od naredne školske godine Čitanke iz bošnjačke historije i kulture

Dopredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i direktor Centra za bošnjačke studije Esad Džudžo održao je sastanak sa direktorkom izdavačke kuće “Klett” Gordanom Knežević Orlić na kojem je dogovorena izrada udžbenika (priručnika) iz bošnjačke historije i kulture za peti, šesti i sedmi razred osnovne škole, koji će biti korišćeni u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku.

Sadržaji ovih udžbenika izražavaju posebnost pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice i omogućit će učenicima i nastavnicima u nastavi na bosanskome jeziku sticanje sveobuhvatnijih znanja iz bošnjačke historije i kulture.

Multiperspektivni pristup u izradi pomenutih udžbenika, kako je ocijenjeno na sastanku, predstavljat če dobar model za primjenu u cijeloj zemlji, čime će se dodatno doprinjeti izbjegavanju segregacije učenika pripadnika manjinskih naroda.

Izdavačka kuča “Klett”, inače, nastavlja sa radom na udžbenicima za treći i sedmi razred osnovne škole u nastavi na bosanskome jeziku, što podrazumijeva izradu čitanki i gramatika za nastavni predmet Bosanski jezik i književnost, dodataka za grupe nacionalnih predmeta i prevođenje udžbenika iz opšte obrazovnih predmeta.

Esad Džudžo u izjavi za portal Sandžačke novine najavljuje apliciranje kod domaćih i stranih donatora, kako bi roditelji djece i nastavnici u odjeljenjima u nastavi na bosanskome jeziku Čitanke iz bošnjačke kulture i historije dobili po povlašćenoj cijeni.

(Izvor: Sandžačke novine)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.