Otkrivena tabla Ferhad-begu Dragi (VIDEO)

U tutinskom selu Draga juče je svečano otkrivena tabla uglednom bošnjačkom političaru Ferhad-begu Dragi, koja je postavljena na mjestu ostatka njegove porodične kuće.

Svečanosti povodom otkrivanja table Ferhad-begu Dragi, industrijalacu i jednom od najuglednijih bošnjačkih političara iz tutinske opštine i Sandžaka u prvoj polovini XX stoljeća, prisustvovali su predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predstavnici lokalne samouprave, veliki broj građana i predstavnika institucija iz opštine Tutin.

Nakon intoniranja himne sandžačkih Bošnjačke tablu su otkrili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević i načelnik za lokalni ekonomski razvoj Opštine Tutin Bajram Aljović.

Šef resora za kulturu u BNV Mustafa Baltić rekao je ovom prilikom da je Vijeće odabralo da postavi tablu Ferhad-begu Dragi jer je on prvi bošnjački političar koji je pokušao da okupi i ujedini, ne samo Bošnjake, već sve muslimane sa ovih prostora.

“On je video da je bilo potrebno ujediniti se, potrebno gledati mnogo dalje i šire i predstavljao je uopšte jednu vezu muslimana, u ovom smislu i Bošnjaka, Albanaca i Turaka sa tadašnjom Turskom, i borio se za očuvanje svih nas“, rekao je Baltić.

Skupu se obratio i predsjednik BNV Esad Džudžević koji je rekao da je zadovoljan što je upravo sa imenom Ferhad-beg Drage počelo obilježavanje hiljadugodišnje biserne historije Bošnjaka.

“Mi kao Bošnjačko nacionalno vijeće i vi kao građani smo obavezni da na ovom mestu obnovimo kuću tog velikog čovjeka. To će biti poruka, naš amanet za sve ono što je on uradio u jednom burnom i teškom vremenu za Bošnjake, i da bismo na taj način kao generacija Bošnjaka u XXI veku zaslužili da neko od ove omladine sutra piše o nama i onom što smo mi radili. Ja vam zahvaljujem što ste prisustvovali jednom izuzetnom kulturnom, političkom i nacinalnom skupu“, rekao je Džudžević u svom obraćanju prisutnima.

Bošnjačko nacionalno vijeće namjerava da, u toku 2012. godine, koja je proglašena Godinom bošnjačkog kulturnog nasljeđa u Srbiji, postavi table na kućama i objektima u kojim su živjele i djelovale znamenite ličnosti iz bošnjačke historije.

Izvor: bnv.org.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.