Otkrivena tabla Hasan-agi Zvizdiću

U okviru programa obilježavanja Godine bošnjačkog kulturnog nasljeđa u Srbiji, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i opštine Sjenica, u četvrtak 19. jula, u Sjenici je svečano otkrivena tabla ispred kuće u kojoj je živio Hasan-aga Zvizdić, vođa odbrane Sjenice i jedna od najistaknutijih ličnosti Sjenice i Sandžaka iz prve polovine XX stoljeća.

Programu su prisustvovali najviši predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na čelu sa predsjednikom Vijeća Esadom Džudževićem, rukovodstvo opštine Sjenica, na čelu sa predsjednikom opštine Hazbom Mujovićem, članovi porodice rahmetli Hasan-age Zvizdića i veliki broj građana Sjenice.

Ispred grada domaćina na svečanosti su govorili predsjednik opštine Sjenica Hazbo Mujović i predsjednik Skupštine opštine Sjenica Senad Mahmutović, dok su se ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisutnima obratili predsjednik Vijeća Esad Džudžević, potpredsjednik Izvršnog odbora Muhedin Fijuljanin, šef Resora za obrazovanje Dr. Redžep Škrijelj i šef Resora za kulturu Mustafa Baltić.

U svom obraćanju predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević naglasio je, između ostalog, da se činom postavljanja table Hasan-agi Zvizdiću, vođi odbrane Sjenice u toku Drugog svjetskog rata, vraća samo dio duga ovog uglednom Sjeničininu, te da je na mladima da dalje istražuju njegov rad.

Bošnjačko nacionalno vijeće će, u toku 2012. godine, koja je proglašena Godinom bošnjačkog kulturnog nasljeđa u Srbiji, postaviti table na kućama i objektima u kojim su živjele i djelovale znamenite ličnosti iz bošnjačke historije.

Izvor: bnv.org.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.