CBS poklonio 1.287 primjeraka knjiga

Centar za bošnjačke studije (CBS) iz Tutina u proteklih dvadesetak dana realizovao je akciju poklanjanja knjiga na bosanskom jeziku školskim i gradskim bibliotekama u svih šest sandžačkih opština.

Akcija je završena juče uručivanjem poklona novopazarskim srednjim školama i Državnom univerzitetu. Poklone je dobilo 66 školskih i gradskih biblioteka. Centar za bošnjačke studije knjižni fond u ovim ustanovama obogatio je sa po devet naslova iz historije, književnosti, kulture i bosanskog jezika. Uz publikacije iz svoje izdavačke djelatnosti, CBS je poklonio udžbenike i skripte za nastavni predmet Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture od I do VIII razreda. Školske i gradske biblioteke u ovom regionu su dobile 1.287 primeraka knjiga u ukupnoj vrijednosti od 775.300 dinara. Predstavnicima novopazarskih srednjih škola i Državnog univerziteta knjige su juče uručene u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru. Centar za bošnjačke studije jedina je izdavačka kuća u Srbiji koja štampa izdanja na bosanskom jeziku i na njenom čelu je Esad Džudžević, narodni poslanik i predsjednik IO BNV u tehničkom mandatu.
Ustanova u oblasti kulture, Centar za bošnjačke studije (CBS), osnovana je 2004. godine transformacijom nacionalne biblioteke Sandžaka “Vehbija Hodžić” . Sedište CBS-a je u Tutinu.
Misija Centra za bošnjačke studije je zadovoljenje potreba bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja na maternjem (bosanskom) jeziku.
Ciljna grupa kojoj se Centar za bošnjačke studije obraća su pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u Republici Srbiji. To su prije svega učenici, studenti, profesori i drugo nastavno osoblje.
Centar se bavi knjižarskom i bibliotečkom djelatnošću, naučno istraživačkim radom, sakupljanjem arhivske i dukumentarne građe, video i foto zapisa vezanih za kulturu i tradiciju Bošnjaka u Srbiji iz dalje i bliže prošlosti.
CBS se bavi edukacijom, prije svega učitelja i drugih prosvjetnih radnika, kao i stipendiranjem na osnovnim i postdiplomskim studijama studenata na fakultetima u oblasti tzv. grupe nacionalnih predmeta.
Centar za bošnjačke studije je jedini izdavač na bosanskom jeziku u Republici Srbiji. U okviru izdavačke djelatnosti pokrenuto je više edicija

Izvor: Danas

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.