Potpisan Memorandum o saradnji BNV-a i Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

U prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu, 02, juna 2011. godine, potpisan je Memorandum o saradnji između te institucije i Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji. Memorandum su potpisali predjsednik Izvršnog odbora BNV-a Esad Džudžević i predsjednik Vijeća Kongresa, akademik, Nedžad Mulabegović.

Memorandumom je predviđena zajednička saradnja u oblastima kulture, naučne, izdavačke, istraživačke, poslovne kao i svake druge oblasti koja ima za cilj unapređenje izgradnje bošnjačkog identiteta u Bosni i Hercegovini, Sandžaku i zemljama Jugoistočne Evrope i Svijetu.

U Memorandumu se navodi da će strane potpisnice svoje buduće aktivnosti provoditi na bazi uzajamnog povjerenja permanentnim informisanjem o svim bitnim aktivnostima za kje se ocijeni da bi bile korisne za izgradnju šire kulturološke, akademske, institucionalne mreže.

Unapređenje odnosa obavljaće se putem sredstava komunikacije, međusobnim posjetama, organiziranjem konferencija, okruglih stolova, promocija i svih drugih oblika usmene i pisane komunikacije.

„Želim da iskažem svoje zadovoljstvo jednim rijetkim činom koji će se danas desiti, a to je da će jedna institucija iz Sandžaka i jedna institucija iz BiH potpisati memorandum o saradnji. To jedna lijepa poruka  i skroman doprinos umrežavanju institucija Bošnjaka na Balkanu“,  rekao je Esad Džudžević neposredno prije potpisivanja memoranduma.

Predsjednik Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca, akademik, Nedžad Mulabegović smatra da je potpisivanje ovog memoranduma od strateške važnosti za Bošnjake na Balkanu i kaže da „u bošnjačkom narodu nedostaju određene veze i druženja, razmjene mišljenja, koji bi trebali da, kao i kod ostalih naroda, dovedu do jednog zajedničkog nonsenzusa, u smislu definisanja nekih osnovnih postulata bitnih kako za sadašnjost a naročito za budućnost generacija koje dolaze“.

Ovom prilikom održana je i tribina pod nazivom „Bošnjačka riječ, da li se čuje dovoljno“ na kojoj je bilo riječi o časopisu „Bošnjačka riječ“ koji je svojevremeno proglašen najboljim manjinskim časopisom u Republici Srbiji. Na tribini su govorili Muhedin Fijuljanin, šef resora za informisanje u Izvršnom odboru BNV-a i dr. Redžep Škrijelj, glavni i odgovorni urednik časopisa.

Prisutnima je prikazan i kratkometražni dokumentarni film „Sandžački Bošnjaci“ u produkciji Centra za bošnjačke studije iz Tutina.

Tribini je prisustvovao veliki broj istaknutih kulturnih i javnih ličnosti iz BiH a propratili su ga i brojni mediji.

sandzacke.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.