Predstavljanje kompleta “Bošnjačke riječi” u Novom Pazaru

Povodom obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, u Novom Pazaru je promovisan komplet prvih 20 brojeva časopisa „Bošnjačka riječ“.

Reč je o dvotomnom izdanju kompleta časopisa na bosanskom jeziku, koji promoviše, kulturne i tradicionalne vrijednosti sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

U ime osnivača i izdavača prisutnima se obratio Esad Džudžević, predsjednik Izvršnog odbora BNV.

“Igrajući se sintagmom bošnjačke riječi reći ću da je ta bošnjačka riječ u Sandžaku devedesetih godina bila tvrda a dvehiljaditih godina je nešto prilagođenija, diplomatskija, rekao bih. I ono što me naročito raduje  jeste to da su sve te riječi kojima smo se igrali sa više ili manje pažnje tokom ovih dvadeset godina tek ovih dana dobijaju svoju pravu vrijednost u smislu stvaranja jednog nacionalnog konsenzusa unutar bošnjačke nacionalne zajednice”, istakao je u svom obraćanju Esad Džudžević.

“Uprkos teškom vrijemenu i nedostatku sredstava, Bošnjačka riječ nije izostajala u kontinuitetu izdavanja, kako bismo svojoj čitalačkoj publici ponudili vrijednu literarnu građu, zanimljivosti i običaje bošnjačkog naroda“, rekao je urednik časopisa dr. Redžep Škrijelj.

Prvi broj časopisa za društveni život i kulturu sandžačkih Bošnjaka “Bošnjačka riječ” objavljen je 2006. godine. Izdavač časopisa je Centar za bošnjačke studije iz Tutina, a osnivač Bošnjačko nacionalno vijeće.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.