Promocija monografije „Rukopisna ostavština Nazifa Šuševića” u CBS-u

U biblioteci Centra za bošnjačke studije u Tutinu, u petak 03. juna 2011. godine, predstavljena je monografija “Rukopisna ostavština Nazifa Šuševića”, autora Fuada Baćićanina i Seada Šemsovića.

Promociju ovog djela, od izuzetnog značaja za kulturnu baštinu i historiju sandžačkih Bošnjaka, organizovali su Narodna bilioteka “Dr. Ejup Mušović” i Centar za bošnjačke studije iz Tutina.

O knjizi je, pored autora, govorila i dr. Ema Miljković Bojanić.

Ova impozantna publikacija je projekat koji je pokrenut od strane Zavičajnog odjeljenja Narodne biblioteke “Dositej Obradović” iz Novog Pazara, a koji je nakon dvije godine intenzivnog rada na proučavanju i prevođenju originalnih rukopisa dobio svoj konačan oblik u vidu izdanja novopazarske gradske biblioteke.

Djelo koje je objavljeno po najvećim svjetskim standardima orijentalistike, od neprocjenjivog je značaja za kulturno naslijeđe Bošnjaka koje ima direktnu vezu sa osmanskim naslijeđem na ovim prostorima, a kojem tek predstoji proučavanje, riječi su profesorice Eme Miljković.

Autori monografije Sead Šemsović i Fuad Baćićanin zahvalili su se svim saradnicima koji su učestovali u pripremi ovog izdanja. Govoreći o radu na projektu, mr. Sead Šemsović se osvrnuo na početke alhamijado književnosti na ovim prostorima, dajući prikaz postojećih alhamijado djela u korpusu literature Bošnjaka, koja postoje paralelno sa sevdalinkom i divanskom poezijom. Šemsović je posebno istakao značaj izučavanja ne tako velikog broja djela ovog žanra, naglašavajući da to nije znak da ona ne postoje, već znak neophodnosti istraživanja i izučavanja književnosti stvaraoca iz osmanskog perioda na prostoru Republike Srbije.

Inicijativa porodice Šušević koja je sačuvala rukopise pjesnika, kaligrafa, prevodioca i imama, Nazifa Šuševića i povjerila ih stručnim licima, urodila je plodom i visoko ocijenjeno djelo od strane stručne javnosti, vrijedno je svake pohvale i treba služiti kao primjer za slične buduće poduhvate, riječi su mr. Fuada Baćićanina, jednog od autora monografije.

sandzacke.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.