Promovisan drugio dio publikacije “Zaustavljeni proces”

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Centra za bošnjačke studije, 20. i 21. januara 2012. godine u Sjenici, Novom Pazaru i Tutinu, promovisan je drugio dio publikacije “Zaustavljeni proces ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji”.

Na promocijama u ova tri sandžačka grada govorili su doc. dr. Rasim Muratović, član Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva, Zibija Šarenkapić, direktorica Kulturnog centra “Damad” iz Novog Pazara, Esad Džudžević, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i narodni poslanik, Muhedin Fijuljanin, podpredsjednik Izvršnog odbora Vijeća.

Drugio dio publikacija “Zaustavljeni proces”, takođe, govori o nedopustivom odnosu vlasti Republike Srbije u ispunjavanju ustavnih i zakonom garantovanih prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice.

Riječ je o zbirci dokumenata o zaustavljanju i onemogućavanju ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, u skladu sa ustavom i zakonom. Knjigu čine projekti, programi, druga akta i dopisi, u periodu od 2009. do 2011. godine, kojima je Bošnjačko nacionalno vijeće od Vlade Republike Srbije, resornih ministarstava i drugih nadležnih ustanova i institucija tražilo ostvarivanje prava bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

“Šta to žele Bošnjaci Sandžaka u “Zaustavljenom procesu”, ali i u stvarnom životu kao njihovom stvarnom zamku i zaptu?”, pita se u svom eseju posvećenom ovoj knjizi doc. dr. Rasim Muratović a zatim umjesto odgovora apostrofira ključnu rečenicu uvodnog teksta priređivača publikacije Esada Džudževića:

“Naš zajednički san jeste da kroz institucije sistema postignemo status kojim će sandžački Bošnjaci postati ravnopravni građani u ovoj zemlji i u kojem će Sandžak biti oaza mira, prosperiteta i mjesto susreta različitih kultura i tradicija.”

“Ovo je, u jednoj rečenici rečena, suština svih dokumenata, zahtjeva, pisama, deklaracija, obavještenja, odluka, prezentiranih u “Zaustavljenom procesu ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji 2009-2011″. Sve je jednostavno i jasno. Međutim, ova me jednostavnost podsjetila na priču o faraonu i podaniku. Kada je jednom prilikom podanik došao faraonu, nakon što ga je ovaj pozvao da iznese svoje želje. Podanik je tom prilikom rekao faraonu: “Ja ne tražim ništa više nego da budem ravnopravan”. Pomenuti podanik više nikada nije imao priliku iznijeti neku svoju želju” kaže, imeđu ostalog, dr. Muratović u svom eseju.

Predsjednik BNV Esad Džudžević je rekao da se publikacija u velikoj mjeri bavi problematikom koja je sadržana u tekstu Deklaracije Bošnjačkog nacionalnog vijeća čiji je tekst nacrta dat u javnu raspravu koja teče ovih dana i koja će biti okončana 15. februara 2012. godine.

Džudžević je ponovio potrebu uspostavljanja bošnjačkog nacionalnog konsenzusa u vezi sa ključnim stvarima od interesa za sve Bošnjake u Sandžaku, ističući da to treba da bude prioritet svih faktora unutar bošnjačke nacionalne zajednice. On je na izrazio uvjerenje da će u narednih mjesec i po dana doći do “odmrzavanja” procesa ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka jer je u najnovijoj rezoluciji Evropskog parlamenta, jedan od četiri uslova za kandidaturu Srbije poboljšanje položaja Bošnjaka i ekonomski razvoj Sandžaka.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.