U Tutinu promovisan roman “Ujdurma” Mevlude Melajac

U predivnom ambijentu cafe kluba Centra za bošnjačke studije u Tutinu sinoć je održana promocija romana “Ujdurma” književnice Mevlude Melajac iz Novog Pazara.

O književnom radu Mevlude Melajac i njenom novom romanu govorio je dr. Redžep Škrijelj koji je i jedan od recenzenata knjige.

“Dok je za mnoge pisce pisanje romana velika želja, našoj afirmiranoj spisateljici Mevludi Melajac se događa šesti po redu, i to, u vrijema kada se na polju naše bošnjačke prozne produkcije osjeća izvjesna stvaralačka kriza”, rekao je dr. Škrijelj promovišući roman.

Dr. Škrijelj je kazao da je roman “Ujdurma još jedan seriozan pokušaj autorice da čitalaštvu, vrlo suptilno, ponudi raskošni narativni kapital, sročen u zamršenu romantičarsko-raelaističnu priču, nastalu u vihoru započetih karadačko-bošnjačkih antagonizama i početka rastakanja bošnjačke etnogenetske supstance sa međa njihove zavičajne Hercegbosne.

“Roman Mevlude Melajac “Ujdurma” govori o bošnjačkim seobama, ljubavima i pojedinačnim sudbinama smještenim u historijski kontekst koji pruža nova saznanja o značajnim muhadžirskim epizodama. Tematski je to testament generacijama opljačkanih, protjeranih i rasijanih kolašinskih Bošnjaka, koja se sobom nosi određenu ljudsku rezignaciju sa dozom antiratne ironije”, kazao je dr. Redžep Škrijelj.
O svom književnom radu i novom romanu govorila je i sama autorica.

Tokom promocije prisutne je svojim muziciranjem na bendžu zabavljao afirmisani sandžački izvođač sevdaha Redžep Rečko Međedović.

Promocija koju su zajedno organizovali CBS i bilbioteka “Dr. Ejup Mušović” iz Tutina bila je izuzetno posjećena, a prisutnima je na kraju promocije podijeljen po primjerak časopisa “Bošnjačka riječ” .

Izvor: sandzacke.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.