U Tutinu promovisana publikacija “Zaustavljeni proces”

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Centra za bošnjačke studije, 17. septembra 2011. godine u Tutinu je promovisana knjiga “Zaustavljeni proces ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji”.

Na promociji su govorili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, Muhedin Fijuljanin, šef resora za kulturu i informisanje, dr. Redžep Škrijelj, šef resora za obrazovanje BNV i Mevluda Melajac, šefica resora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma BNV.

Publikacija “Zaustavljeni proces” govori o nedopustivom odnosu vlasti Republike Srbije u ispunjavanju ustavnih i zakonom garantovanih prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice.

Riječ je o zbirci dokumenata o zaustavljanju i onemogućavanju ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, u skladu sa ustavom i zakonom. Knjigu čine projekti, programi, druga akta i dopisi, u periodu od 2009. do 2011. godine, kojima je Bošnjačko nacionalno vijeće od Vlade Republike Srbije, resornih ministarstava i drugih nadležnih ustanova i institucija tražilo ostvarivanje prava bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Predsjednik Izvršnog odbora BNV, narodni poslanik Esad Džudžević istakao je da je u  posljednjih dvije i po godine došlo do zaustavljanja procesa ostvarivanja, ustavom, zakonom i međunarodnim dokumentima, zajemčenih prava sandžačkih Bošnjaka u našoj zemlji.

“Tim povodom u više navrata u posljednje dvije godine upozoravao sam javnost, resorne ministre, predsjednika Vlade i druge relevantne faktore i organe, kako putem medija, mnogobrojnih dopisa i drugih dokumenata, tako i sa govornice Narodne skupštine Republike Srbije. Dokumenta koja su objavljena u knjizi “Zaustavljeni proces ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji” rječito govore o tome, više od bilo kakve analize”, kazao je Džudžević.

Džudžević je ponovio potrebu uspostavljanja bošnjačkog nacionalnog konsenzusa u vezi sa ključnim stvarima od interesa za sve Bošnjake u Sandžaku, ističući da to treba da bude prioritet svih faktora unutar bošnjačke nacionalne zajednice.

Šef resora za obrazovanje, Dr. Redžep Škrijelj govorio je o borbi za ostvarenje prava na obrazovanje na bosanskom jeziku u obrazovnom sistemu Srbije, ističući da je Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća još 2009. godine izradio poseban dokument u vezi sa tim, te Ministarstvu prosvjete dostavio potrebne nastavne programe za njegovu implementaciju.

Šef resora za kulturu i informisanje i član Nacionalnog savjeta za kulturu Republike Srbije, Muhedin Fijuljanin ocijenio je da je, zbog nebrige nadležnih organa i institucija, bošnjačko kulturno naslijeđe u Republici Srbiji izloženo stalnom propadanju i devastaciji. Kao dokaz te tvrdnje on je istakao urušavanje dijela bedema Novopazarske gradske tvrđave, posljednja oštećenja na Amir-aginom hanu u Novom Pazaru, kao i zapuštenost i loše stanje drugih bošnjačkih kulturnih dobara u Sandžaku i na nivou cijele zemlje.

U vezi sa tim, Fijuljanin je naglasio nužnost osnivanja Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka, kao krovne institucije u oblasti kulture Bošnjaka u Republici Srbiji.

Književnica Mevluda Melajac, šef resora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, govorila je o različitim aspektima i problemima u implementaciji prava na službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma u  sandžačkim opštinama.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.