Uskoro table na kućama i objektima vezanim za znamenite Bošnjake

Bošnjačko nacionalno vijeće će u toku 2012. godine, koja je proglašena Godinom bošnjačkog kulturnog nasljeđa u Srbiji, postaviti table na kućama i objektima u kojim su živjele i djelovale znamenite ličnosti iz bošnjačke historije. Prva u nizu će biti tabla na mjestu ostataka porodične kuće Ferhad-bega Drage u selu Draga opština Tutin.

U planu je postavljenje tabli na objektima vezanim za imena Hasanage Zvizdića u Sjenici, Aćif efendije Hadžiahmetovića u Novom Pazaru, Murata ef. Šećeragića u Prijepolju, Husein paše Boljanića i Mehmed paše Bajrovića u Pljevljima, Ali paše Šabanagića u Gusinju, Huseina Bašića u Plavu, Rifata Burdžovića, Jusufa Mehonjića, Ćamila Sijarića i Avda Međedovića u Bijelom Polju, te Ejupa Mušovića u Tutinu.

U sklupu realizacije kalendara događaja u okviru obiljižavanje 2012. – Godine bošnjačkog kulturnog nasljeđa, Bošnjačko nacionalno vijeće će postaviti prigodne table na lokalitetu porušene Gazi Isa-begove džamije u centru Novog, kao i na lokalitetu Musale u Prijepolju za čiju obnovu i rekonstrukciju je BNV pripremilo kompletnu dokumentaciju.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.