Zaokružena samoidentifikacija sandžačkih Bošnjaka

Centar za bošnjačke studije iz Tutina objavio je ovih dana interesantnu knjiga pod naslovom “Bošnjački identitet”.

Nacionalni identitet svakog naroda je nešto za šta se treba neprestano boriti i ustrajati bez obzira na trenutne poteškoće i za šta vrijedi uložiti čitav svoj život.

Različite su definicije identiteta koje daju različite filozofske i sociološko-politikološke škole i pojedini mislioci, ali za potrebe ove knjige dovoljna je definicija koja kaže da nacionalni identitet čine jezik, kultura, nacionalna ili etnička pripadnost, porijeklo ili vjeroispovijest i čiji se pripadnici odlikuju brigom da zajednički održavaju svoj zajednički identitet. Ovo važi za sve narode, nacionalne ili etničke zajednice ili grupe.

Sandžački Bošnjaci se po tome ne razlikuju od drugih naroda. Bošnjaci imaju jednu konstantu, što ih razlikuje od drugih, a to je osporovanje njihovog nacionalnog identiteta iako su autohton, starosjedilački balkanski narod u Evropi, ilirsko-slavenskog porijekla sa Bosnom kao matičnom zemljom. To osporavanje je bilo i kada su Bošnjaci slijedili bogumilsku ili islamsku vjersku i kulturnu tradiciju. I traje i danas.

Ova knjiga govori o tome u situaciji kada su Bošnjaci obnovili svoj nacionalni identitet nakon stogodišnje borbe za biološki i fizički opstanak, naročito poslije četničkog genocida 1992-1995. godine.

Knjiga obrađuje sadržaj bošnjačkog nacionalnog identiteta u Srbiji u procesu samoidentifikacije, koji je zaokružen Odlukom o proglašenju Himne sandžačkih Bošnjaka,kao nešto što je bilo u nadlježnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ali i o tome šta su obaveze države i nadlježnih državnih organa i međunarodne zajednice koja prati uslove Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a čime se bavi Bošnjačka rezolucija od 1. marta 2012. godine.

(Esad Džudžević, tekst predgovora knjige “Bošnjački identitet”)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.