Promoviran projekat udžbenika na bosanskom jeziku izdavačke kuće BIGZ

U sali Multimedijalnog centra u Novom Pazaru večeras je promoviran projekat udžbenika na bosanskom jeziku izdavačke kuće BIGZ iz Beograda, koji su rađeni uz podršku Centra za bošnjačke studije (CBS) iz Tutina.

promocija BIGZ 1

Ovim projektom obuhvaćeni su udžbenici na bosankom jeziku za treći i sedmi razred osnovne škole, ukupno oko 30 naslova, koji će biti u upotrebi u nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku u školskoj 2015/2016. godini.

Promociji su prisustvovali autori udžbenika, prevodioci, lektori, direktori, pedagozi, stručni saradnici i nastavnici osnovnih škola iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

U ime domaćina prezentacije, Centra za bošnjačke studije, prisitnima se obratio direktor Esad Džudžo.

On je, govoreći o projektu udžbenika na bosanskom jeziku izdavačke kuće BIGZ, rekao da je osnovna namjera CBS-a bila da se pojavom novog izdavača u ovoj oblasti stvori zdrava konkurencija na tržištu, kako bi učenici bošnjačke nacionalnosti dobili što kvalitetnije udžebnike u nastavi na bosanskome jeziku.

Autorice Čitanke za sedmi razred Seniha Halilović i Amela Paučinac

O značaju ovog projekta i samim udžbenicima govorio je i doc. dr. Redžep Škrijelj, profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, koji je istakao svoje uvjerenje da će udžbenici ovog renomiranog izdavača naći zasluženo mjesto na udžbeničkom tržištu u Sandžaku i biti toplo prihvaćeni od učenika, nastavnika i stručnih saradnika u nastavi na bosanskom jeziku.

Ispred izdavačke kuće BIGZ prisutnima se obratili Slobodan Graovac i autorice pojedinih udžbenika ove izdavačke kuće.

(Sandžačke novine)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.