Rebronja: Neće biti odlaganja nastave na bosanskom

Predsjednik Odbora za obrazovanje pri Bošnjačkom nacionalnom vijeću prof. Elijas Rebronja rekao je da u Vijeću čine sve u suradnji s izdavačkim kućama da udžbenici za nastavu na bosanskom jeziku stignu na vrijeme, javila je Fena.

“Ako kasni štampa to nije razlog za odlaganje početka nastave”, rekao je Rebronja i naveo kako će u tom slučaju nastavnici djeci diktirati lekcije.

Više od 68 posto Bošnjaka u Sandžaku izjasnilo se kako njihova djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, koja će, prema riječima predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Džudževića startovati 2. septembra iako, kako kaže, ima puno problema birokratske prirode.

Čekaju se još udžbenici, pravilnici, mada se za nastavu na bosanskom opredjelilo 4.088 đaka od oko 6.000 u općinama Novi Pazar, Tutun i Sjenica (Srbija), rekao je Džudžević na konferenciji za novinare i naveo da u nekim prijepoljskim školama postoji opstrukcija i da su odbile da sprovedu anketu među roditeljima.

“U ovim općinama nastava na bosanskom kreće 2. septembra i to u 1. i 5. razredu osnovne i 1. razredu srednje škole”, rekao je Džudžević.
Međutim, kako kaže, cijeli proces je usporen zbog redukcije kapaciteta u Ministarstu prosvjete i zbog činjenice što nadležni zavod još nije dao pozivitno mišljenje na pravilnik o stručnoj spremi i vrsti obrazovanja nastavnika.

Također, još nisu odobrni ni svi prijedlozi nastavnih planova i programa, kao ni udžbenici. Za sada 19 udžbenika čeka na odobravanje, rekao je Džudžević i naveo kako će, ukoliko budu prinuđeni morati da uvezu udžbenike iz BiH.

Kako je rečeno na konferenciji, u Vijeću su pripremili i 14 prevoda za općeobrazovne predmete za osnovnu školu, ali nema odgovora iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja jesu li odobreni.

(FENA)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.