Bošnjaci vraćaju dug Aćifu Hadžiahmetoviću i svojoj historiji

NOVI PAZAR – Predjsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević i zamjenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijelj otkrili su večeras tablu na lokaciji na kojoj se nekada nalazila kuća Aćifa Hadžiahmetovića.

Tabla je postavljena u pješačkoj zoni u centru grada i označava da je nekada tu živio jedan od vođa tadašnje partije Džemijet i narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije.

Među Bošnjacima u Sandžaku je poznat kao Aćif-efendija i organizator odbrane Novog Pazara od četničkih jedinica Draže Mihailovića.

Predsjednik BNV Esad Džudžević je ovom prilikom rekao da se postavljanjem table nastavlja program obilježavanja objekata u kojima je živelo i radilo 20 znamenitih ličnosti iz sandžačke istorije.

“Imali smo želju da vratimo makar dio onoga što dugujemo Aćif-efendiji, ali i našoj historiji. Obeležavanjem kuća 20 znamenitih bošnjaka želimo da ih identifikujemo i da nas današnja djeca zbog toga sutra pomenu”, rekao je Džudžević.

BNV je iniciralo sudski proces rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića, kojeg su komunističke vlasti tadašnje Jugoslavije kao izdajnika i narodnog neprijatelja streljale 21. januara 1945. godine.

Otkrivanju spomen table, pored članova Vijeća, su prisustvovali i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, predstavnici lokalne samouprave Novog Pazara i građani.

Bošnjačko nacionalno vijeće je već na isti način obilježilo kuće Ferhat-beg Drage u tutinskom selu Draga, Hasan-age Zvizdića u Sjenici i Murata Šećeragića u Prijepolju.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.