Ekonomska saradnja Srbije i Turske za unaprijeđenje položaja Bošnjaka u Sandžaku

Direktor Centra za bošnjačke studije (CBS) Esad Džudžo susreo se juče u Ambasadi Republike Turske u Beogradu sa ambasadorom Mehmet Kemal Bozayem i razgovarao o unaprijeđenju saradnje Srbije i Turske.

Ovom prilikom turski ambasador Mehmet Kemal Bozay upoznao je Džudža o skorom dolasku velikih turskih komapanija koje su zainteresovane za ulaganja u Sandžaku.

Sagovornici su se tokom razgovora složili da je ekonomski razvoj, a prije svega razvoj infrastrukture i zapošljavanje, bitan preduslov za unaprijeđenje prava Bošnjaka u Sandžaku.

Posebno je bilo riječi o podršci unaprijeđenju nastave na bosanskome jeziku za učenike bošnjačke nacionalnosti u Sandžaku.

Džudžo je upoznao ambasadora Bozaya o zainteresovanosti učenika osnovnih i srednjih škola u Sandžaku za izučavanje turskog jezika i književnosti.

Direktor CBS-a se tokom dana susreo i sa predstavnicima izdavačke kuće “Novi Logos” kojom prilikom je razgovarano o mogućoj zajedničkoj saradnji CBS-a i ove ugledne beogradske izdavačke kuće na izradi i štampanju udžbenika koji će biti korišćeni u nastavi na bosanskome jeziku u obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku.

Esko u Novi Logos

(Izvor: sandzakcbs.com)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.