Do prava kroz institucije sistema

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Centra za bošnjačke studije, u Novom Pazaru je, u subotu 24. septembra 2011. godine organizovana završna promocija publikacije “Zaustavljeni proces ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji”.

O samoj knjizi, koja predstavlja zbirku dokumenata o, kako se ističe u knjizi, “zaustavljanju i onemogućavanju” ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji, u skadu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim dokumentima, su govorili: v.d. predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, narodni poslanik Esad Džudžević, šef resora za kulturu i informisanje BNV i član Nacionalnog savjeta za kulturu Republike Srbije, Muhedin Fijuljanin, šef resora za obrazovanje BNV, dr. Redžep Škrijelj, šefica resora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma Mevljuda Melajac i predstavnica Odjeljenja za nacionalne manjine Zaštitnika građana Republike Srbije, Jelena Ivanović.

U uvodnoj riječi v.d. predsjednik BNV, narodni poslanik Esad Džudević je kazao da je knjiga „Zaustavljeni proces“ nastala kao odgovor na ignorantski odnos nadležnih organa na zahtjeve Bošnjačkog nacionalnog vijeća za implementaciju Ustavom i zakonima zajemčenih prava pripadnika bošnjačkog naroda u Srbiji.

O sadržaju knjige iz oblasti kulture i informisanja na promociji je govorio šef resora za kulturu i informisanje i član Nacionalnog savjeta za kulturu Republike Srbije, Muhedin Fijuljanin. On je, u vezi sa tim, istakao ključne projekte koje je Bošnjačko nacionalno vijeće u posljednje dvije i po godine uputilo na adrese nadležnih državnih organa, tražeći od njih formiranje Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka, Redakcije na bosanskom jeziku pri Javnom servisu RTS, regionalnih televizijskih javnih servisa, kao i redefinisanje postojećih radiodifuznih oblasti, odnosno svrstavanje šest sandžačkih opština u jednu radiodifuznu oblast.

Šefica resora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma BNV, poznata sandžačka književnica Mevljuda Melajac, u svom obraćanju posebno je istaka potrebu da se iz prošlosti izvuku pouke za budućnost.

“Moramo iz prošlosti da izvučemo pouke, da iskoračimo iz nje i da više ne ponavljamo greške. Ne smijemo, kao što smo tokom historije to radili, bježati od problema, već na njih pomamo pokazati prstom”, poručila je Mevljuda Melajac.
Šef resora za obrazovanje u BNV, dr. Redžep Škrijelj posebno je istakao važnost institucionalnog pristupa rješavanju svih problema.

“Ova knjiga je naš hod kroz vrijeme u želji da ostvarimo svoja prava u institucijama sistema”, naglasio je dr. Škrijelj, dodajući da će svi koji budu listali knjigu “vidjeti koliko je teško biti Bošnjak u ovoj državi”.
Predstavnica službe Zaštitnika građana Republike Srbije, Jelena Ivanović ukazala je na aktivnosti koje je Zaštitnik građana sprovodio u proteklom periodu u oblasti zaštite i unaprjeđenja nacionalnih prava Bošnjaka u našoj zemlji. Ona je posebno istakla probleme u oblasti zapošljavanja, kao i nepoštovanje odredbi zakona u oblasti obrazovanja i ravnopravne službene upotrebe bosanskog jezika.

“Zaštitnik građana će i dalje pratiti ostvarivanje prava Bošnjaka i raspoloživim mehanizmima uticati na njihovo ostvarivanje. U tom procesu Bošnjačko nacionalno vijeće vidimo kao veoma značajnog saradnika”, poručila je Ivanovićeva.

V.d. predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, narodni poslanik Esad Džudžević u završnoj riječi istakao je da je ignorantski odnos Vlade i većine ministarstava prema opravdanim zahtjevima BNV izrodio fenomen kojeg je on nazvao “fenomen Zukorlić”.

“Ako država ignoriše jednu ovakvu afirmaciju, rješavanje problema kroz institucije sistema, šta je odgovor? Ćutanje države u odnosu na sve naše zahtjeve upućuje na poruku da je isplativije boriti se za svoja prava van institucija sistema”, kazao je Džudžević, naglašavajući da je to veoma opasna poruka Bošnjacima u ovoj zemlji.

“Bošnjačko nacionalno vijeće u ovom sastavu postoji i ono je partner državi u ostvarivanju prava sve dok se ne konstituiše neki drugi sastav”, poručio je Esad Džudžević, dodajući da nekonstituisanje novog saziva BNV ni na koji način ne može biti alibi nikome za nepostupanje u smislu ostvarivanja prava Bošnjaka u Srbiji, u skladu sa Ustavom, zakonima i mnogobrojnim međunarodnim dokumentima.

Na velike probleme u ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka ukazala je i predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Semiha Kačar, kao i direktorica Kulturnog centra DamaD Zibija Dh. Šarenkapić, te historičar mr. Esad Rahić, dok je Muamer Smailbegović ukazao na nužnost uključenja svih u borbu za ostvarivanje nacionalnih prava Bošnjaka i odgovornost i potrebu podrške političkim predstavnicima Bošnjaka svih organizacija i institucija.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.