Na ahiret preselio akademski slikar Izudin Porović

U srijedu, 21. avgusta 2013. godine u njemačkom gradu Mannheimu, na ahiret je preselio poznati akademski slikar Izudin Porović, rođen je u Prijepolju 1952. godine.

Porović je pripadnik je prve generacije sarajevske akademije likovnih umjetnosti. Prvi je akademski slikar rodnog grada. Prvi profesor likovne umjetnosti u Prijepolju. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i član Udruženja likovnih umjetnika SR Njemačke.

Jedan je od organizatora Stanke demokratske akcije za Sandžak 1990. godine i prvi član u Prijepolju. Jedan od osnivača kulturnoumjetničkog društva “Preporod” u Prijepolju. Jedan od osnivača Bošnjačkog akademskog foruma u Njemačkoj gdje je živio i radio kao umjetnik i likovni pedagog preko 20 godina. Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, učesnik mnogih umjetničkih kolonija i izložbi u zemlji i inostranstvu. Imao je preko 25 samostalnih izložbi od kojih se mogu izdvojiti “tragovi i sjećanja” 1998 u galeriji “Mak u Sarajevu te serija izložbi digitalne grafike “Ples duše”, prve ove vrste na našim prostorima, 2006. u Prijepolju u Gradskom muzeju, te Novom Pazaru u galeriji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i 2007. u Sarajevu u hanikahu Kuršumli medrese.

Dženaza će se klanjati, Insha-Allah, u subotu 24. avgusta u rodnom Prijepolju, Vakufska džamija, iza ikindije namaza.

(Bošnjaci.net)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.