Osnovan Zavod za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Srbiji

Rješenjem Privrednog suda u Kraljevu, broj FI. 96/2011, usvojen je zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u sudski registar upisan je Zavod za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, čime je okončan postupak osnivanja ove najbitnije ustanove kulture za Bošnjake u Republici Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće kao osnivač Zavoda osnivanjem ove institucije, uspostavilo je još jedan važan instrument u cilju ostvarivanja Ustavom i zakonom garantovanih prava pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Cilj osnivanja Zavoda je ostvarivanje ravnopravnosti, očuvanje identiteta i razvijanje kulture bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, u skladu sa Ustavom, zakonom i standardima Evropske unije.

Zavod će se baviti djelatnostima koje obuhvataju promovisanje, podsticanje, čuvanje, razvijanje i organizovanje, kulture i nauke, vrhunskog stvaralaštva bošnjačke nacionalne zajednice, saradnje sa ustanovama i organizacijama kulture, nauke i umjetnosti u Republici Srbiji, uspostavljanjem veza i saradnje među ustanovama zaštite na lokalnom i regionalnom nivou, organizacija i pojedinaca u Republici Srbiji sa međunarodnim ustanovama i organizacijama (Savjetom Evrope. EU, UNESKO-m, i dr.), normativne djelatnosti u oblasti kulture i umjetnosti i usklađivanje s evropskim standardima, tržišne orijentacije radi poboljšanja uslova za rad i djelatnost kulturnih subjekata, umjetničkog stvaralaštva mladih talenata, razvijanje turizma u kulturi, informaciono-dokumentacione djelatnosti u oblasti kulture i umjetnosti, proizvodnje kinematografskih djela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, zaštiti i održavanju nepokretnih kulturnih dobara, kulturno-historijskih lokacija, zgrada kao i ostalim djelatnostima u skladu sa zakonom.

Izvor: bnv.org.rs

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.