Sandžačkim Bošnjacima uskraćeno ostvarivanje prava i sloboda

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je Vladi i nadležnim ministarstvima Deklaraciju o položaju i ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji. U tom dokumentu je ocijenjeno da Bošnjacima uskraćeno pravo na nacionalni identitet.

Predsjednik BNV Esad Džudžević rekao je danas na konferenciji za novinare u Beogradu da je deklaracija upućena i najvažnijim predstavnicima međunarodne zajednice i Stejt Departmentu SAD, šefu Delegacije Evropske unije Vensanu Dežeru, predstavnicima lokalnih samouprava u Sandžaku.

U deklaraciji sastavljanoj krajem prošle godine, navodi se da je Bošnjacima u Sandžku uskraćeno pravo na službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, na obrazovanje na tom jeziku, na zaštitu i unapređenje bošnjačkog kulturnog nasleđa i na ravnopravnu zastupljenost u državnim organima i službama sa javnim ovlašćenjima.

U tom dokumentu se traži rasvjetljavanje teških krivičnih dela nad Bošnjacima tokom 1999-ih godina, i procesuiranje odgovornih, kao i sprovođenje programa povratka izbjeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka.

– Rešavanje ovih problema će doprineti i evropskim integracijama Srbije, što BNV snažno podržava – rekao je Džudžević.

U tekstu deklaracije navodi se i da BNV snažno podržava objedinjavanja islamske zajednice u Srbiji i poziva vjerske poglavare na dijalog.

“BNV poziva sve političke organizacije, udruženja i institucije koje okupljaju sandžačke Bošnjake, kao i sve legitimne predstavnike Bošnjaka u institucijama sistema, na aktivno učešće u sprovođenju ove deklaracije”, kaže se dokumentu.

Džudžević je rekao i da je Deklaracija upućena zaštitniku građana i povjerenici za zaštitu ravnopravnosti.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.