Sastanak tutinskih intelektualaca i stvaraoca u oblasti kulture

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i osnivač i direktor  Centra za bošnjačke studije Esad Džudžević primio je danas u prostorijama CBS-a grupu istaknutih tutinskih intelektualaca i stvaraoca u oblasti kulture.

Tema razgovora su bili stanje kulture u opštini Tutin i projekti iz oblasti kulture čija je realizacija u toku ili se planiraju.

Medžid Fakić, slikar i historičar umjetnosti prisutne je upoznao sa kapitalnim izdavačkim poduhvatom fotomonografije „Tutin od mahale do šehera“ čija je realizacija u samom finišu i koja će uskoro biti predstavljena čitalačkoj publici u Sandžaku i dijaspori.

Na sastanku su kao najznačajniji projekti iz oblasti kulture ocijenjeni osnivanje Tutinskom muzeja, nastavak izlaska Tutinskog zbornika  i osnivanje centralne kulturne manifestacije – Susreta Tutinaca koji bi već u ljeto ove godine bili prvi put održani.

Podsjećamo da su izašla četiri broja Tutinskog zbornika u periodu 2001-2004. godina.

Sastanak je ocijenjen kao veoma koristan a prisutni nisu krili zadovoljstvo organizacijom susreta i izrazili su spremnost da se aktivno uključe u realizaciju projekata koji će biti pokrenuti.

Ovom prilikom je zaključeno da bi ovakva vrsta skupova trebala da dobije organizacijsku formu pod nazivom „Tutinski forum“  čija bi aktivnost bila usmjerena na pokretanje projekte iz oblasti kulture i briga o njihovoj realizaciji.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.